La o săptămână de la izbucnirea scandalului privind legalitatea concursului organizat de ICR pentru ocuparea unor posturi de directori adjuncți și referenți, Andrei Marga face turul televiziunilor. Pentru omul care-l urmărește cu pixul pe hârtie, prestația noului director ICR este impardonabilă, contradictorie și, mai grav, pe lângă lege.
La una dintre recentele sale prezențe pe micul ecran, în emisiunea Km 0 de la Digi TV, d-l Marga preciza cu emfază că: „prin lege, cel care propune ocuparea posturilor de director, director-adjunct și referent în ICR din străinătate este directorul ICR“. Din păcate pentru Andrei Marga, potrivit art. 18 alin. (3) din Legea nr. 356din 11 iulie 2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ICR, doar directorii și directorii adjuncți se numesc. Referenții nu intră în această categorie. Lor li se aplică art. 23 alin. (1), unde se precizează expres obligativitatea unui concurs sau examen, care trebuie să se desfășoare în condițiile legii. Revenind la directori și directori adjuncți, numirea acestora se face prin ordin comun de către Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și președintele ICR, a cărui singură atribuție este aceea de a propune persoane pentru funcțiile respective. Fapul că d-l Marga înțelege că tot personalul ICR este propus de el, ca director ICR, este o încălcare flagrantă a legii și ridică serioase întrebări în legătură cu capacitatea domniei sale de a aplica legea corect, atâta vreme cât își permite interpretări inexacte, incorecte și denaturate acolo unde legea este precisă, clară și inechivocă.
Plecând de la această interpretare greșită a legii, este de înțeles restul enormităților pe care le spune și, din păcate, le și pune în practică. „Nu era obligatoriu să facem concurs“, a continuat d-l Marga, în deschiderea emisiunii citate. Ba da, concursul