Cresterea accizei la bere, fie doar si cu 10%, este o masura care nu isi va atinge scopul si impactul sau va fi negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scazand ca urmare a contractiei pietei cauzata chiar de aceasta crestere de acciza", a declarat marti Constantin Bratu, Director general Asociatia Berarii Romaniei, ca reactie la recentele masuri fiscale anuntate de Ministerul de Finante pentru anul in curs.Taxele colectate pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri. Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila, sustine asociatia.
Asociatia avertizeaza ca efectele negative vor fi resimtite si de principalul furnizor de materii prime - sectorul agricol. Potrivit asociatiei, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat in privinta accizei colectate in categoria bauturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele platite sunt acoperite de bere. Prin masura anuntata, sectorul berii este cel pe umerii caruia cade povara realizarii de venituri din accize din bauturi la bugetul de stat, alte categorii de bauturi nefiind afectate sau fiind chiar excluse de la plata accizei, mentioneaza berarii.
Potrivit asociatiei, "noul nivel de acciza ar situa Romania deasupra nivelului de acciza din tari ca Germania si Bulgaria. In plus, o simpla comparatie arata ca ponderea taxelor in pretul berii in Romania este mai mare decat in Germania, desi veniturile romanilor sunt de trei ori mai mici decat cele ale germanilor. In acelasi timp, o astfel de diferenta a nivelului de taxare poate stimula importurile din tarile vecine, si nu numai, in detrimentul productiei interne.
Date referitoare la impactul sectorului berii la nivelul economiei Romaniei, conform berarilor:
- Venituri dir