Aflat la Chişinău, şeful diplomaţiei de la Kiev a declarată că în 2013 Ucraina îşi propune să activeze negocierile în formatul 5+2. Experţii spun că rezultatele vor depinde şi de acţiunile Chişinăului, care ar trebui să dea dovadă de mai mult curaj şi să fie mai activ.
În cadrul primei sale vizite oficiale la Chişinău, Leonid Kojara, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat că ţara sa va acorda un interes deosebit reglementării conflictului trasnistrean.
„Ca stat vecin, Ucraina este interesată în rezolvarea acestui conflict, pentru că o bună parte a cetăţenilor Ucrainei trăiesc pe tot teritoriul Republicii Moldova. Noi vom activiza acest proces“, a promis preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
„Niciuna dintre părţi nu e dispusă să cedeze“
După discuţiile cu omologul său ucrainean, Iurie Leancă a accentuat că o atenţie deosebită în acest an va fi acordată Zonei de Securitate şi problemelor ce ţin de respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. „Ucraina are o experienţă bună şi voinţă politică pentru a reda acestui proces o dinamică mai puternică“, a dat asigurări ministrul moldovean. De cealaltă parte, experţii îi prezic Ucrainei o „şefie“ grea la cârma OSCE. „Ucraina însăşi se găseşte într-o situaţie internă nu atât de bună, care să-şi permită să aibă o politică proactivă, convingătoare, înclusiv şi în raport cu Moldova“, susţine Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.
„Jumătatea a doua a anului 2012 a demonstrat că, de fapt, niciuna dintre părţile implicate nu este gata să cedeze pe plan politic. Trasnistria nu este dispusă să accepte iniţierea negocierilor pe marginea statului politic, Tiraspolul fiind interesat, în primul rând, de soluţionarea problemelor economice şi ale celor sociale. Liderii de peste Nistru urmăresc să-şi consol