Centrul pentru Combaterea Antisemitismului comemorează, marţi, 72 de ani de la Pogromul de la Bucureşti, din 21-23 ianuarie 1941, în timpul căruia legionarii au omorât aproximativ 124 de evrei.
Astfel, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA România), Maximilian Marco Katz, le-a cerut autorităţilor române "să nu mai trateze cu clemenţă negaţionismul, antisemitismul şi naţionalismul extremist care reînvie, încet, dar sigur, în sânul societăţii româneşti".
"Au trecut 72 de ani. Au trecut şi nu i-am uitat pe cei 124 de evrei, printre care şi Isidor Katz, unchiul meu, care au fost ucişi de legionari. Acei legionari a căror memorie este astăzi onorată de mulţi concetăţeni, profesori, politicieni, ziarişti, doctori, muncitori, poliţişti, soldaţi", a arătat, în discursul său, directorul fondator al MCA România.
Citeşte şi Supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi: Am murit din cauza lipsei de libertate, pentru că fratele mi-a fost omorât
Totodată, Katz a adresat un îndemn societăţii româneşti, cerând combaterea oricăror manifestări care lezează demnitatea oamenilor.
"Printre noi se află un număr mic de supravieţuitori ai acelor timpuri. Pentru ei, pentru sufletele prigonite şi chinuite ale celor care au murit numai pentru că s-au născut evrei, noi, urmaşii lor, suntemm obligaţi să combatem, cu fermitate, orice negare, orice reevaluare a crimelor odioase, comise la nivel de stat, împotriva însăşi existenţei noastre", a mai declarat directorul MCA România, în sinagoga devastată de legionari în urmă cu 72 de ani.
În ultimul an, mai mulţi politicieni au fost implicaţi în scandaluri privind negarea Holocaustului sau asocierea cu extrema dreaptă. Astfel, în octombrie, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a negat, în cadrul unei emisiuni televizate, existenţa Holocaustului, pentru că "pentr