Peste 500.000 de persoane din toată ţara au intentat, începând din 2008, procese pentru a nu plăti sau pentru a li se restitui taxa auto, circa 200.000 de dosare fiind soluţionate favorabil până în prezent, potrivit Cabinetului de Avocatură Coltuc.
În prezent, pe rolul instanţelor din ţară se află, din 2012 şi 2013, peste 300.000 de dosare având ca obiect recuperarea taxei auto pătite sau evitarea plăţii, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, avocatul Daniela Gogonea, colaborator al C.A. Coltuc din Bucureşti.
Gogonea a precizat că, în majoritatea cazurilor, reclamanţii au câştig de cauză. Judeţele unde cele mai multe dosare - peste 90% - primesc soluţii favorabile reclamanţilor sunt Bistriţa-Năsăud, Bihor, Caraş-Severin şi Dolj. La polul opus se află judeţul Argeş, unde între 75% şi 80% dintre dosare sunt soluţionate favorabil, a mai spus avocatul.
Daniela Gogonea a mai precizat că durata medie a proceselor variază de la judeţ la judeţ, fiind de aproximativ şase luni în Caraş-Severin, între 12 şi 14 luni în Bihor şi Bistriţa, unde tribunalele sunt mai aglomerate, şi între 18 şi 24 de luni la Bucureşti, cu posibilitatea de a face cerere pentru preschimbarea termenului şi a se reduce perioada la şase luni.
Taxa de primă înmatriculare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon, a fost introdusă la 1 ianuarie 2007, fiind înlocuită, de la 1 iulie 2008 cu taxa de poluare auto ce prevedea niveluri de până la trei ori mai mici pentru unele maşini vechi, dar mai mari la cele noi.
În 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat în medie cu 45-50%, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehicule poluante.
Pe de altă parte, în 2011, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a hotărât că taxa auto încalcă legislaţia Uniunii E