11 state din zona euro, printre care Germania şi Franţa, au primit aprobarea miniştrilor de Finanţe din uniunea monetară pentru a aplica o taxă pentru tranzacţiile financiare. Taxa va genera venituri anuale de aproximativ 20 de miliarde de euro, estimează oficialii europeni.
Avizul miniştrilor de Finanţe dă practic cale liberă oficialilor din Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia şi Slovenia, care şi-au exprimat deja intenţia de a introduce o astfel de taxă.
Cele 11 state vor aştepta însă directivele Comisiei Europeane, care va propune, cel mai probabil, o taxă de 0,1% pentru tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni, şi una de 0,01% pentru tranzacţiile cu instrumente financiare derivate, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de CNBC.
"Marea Britanie, Luxemburg, Cehia şi Malta s-au abţinut de la vot", a spus unul dintre miniştrii de Finanţe care a participat astăzi la reuniunea Eurogrupului.
Taxa pe tranzacţiile financiare este bazată pe o idee propusă în urmă cu 40 de ani de economistul american James Tobin şi este considerată dde o importanţă mai mult simbolică, pentru a arăta că politicienii iau măsuri în privinţa băncilor, învinuite pentru rolul jucat în izbucnirea crizei.
Taxa ar putea genera venituri anuale de până la 20 de miliarde de euro, însă estimările variază semnificativ.
Germania şi Franţa au anunţat încă de anul trecut că vor să introducă taxa, motivând decizia şi prin dorinţa de armonizare fiscală în spaţiul monetar.
La polul opus, Marea Britanie este cel mai vehement critic al taxei şi a anunşat că nu o va adopta, întrucât ar afecta Londra, cel mai mare centru financiar din Europa. Dacă vânzătorul sau cumpărătorul dintr-o tranzacţie are sediul în una dintre cele 11 ţări, taxa