În plin sezon hibernal (calendarul popular - al societăţii tradiţionale - tocmai a marcat, cu o săptămână în urmă, miezul iernii prin sărbătoarea Sâmpetrului de iarnă), în extremitatea nordică a Sucevei,la marginea ansamblului de locuinţe Cartodrom, o stradă (Aleea Jupiter) ne surprinde spre capătul ei cu spectacolul cromatic al mai multor anotimpuri.
O feerie pictată pe suprafaţa generoasă a unui zid
Albul zăpezii, care acoperă deopotrivă terenul, acoperişurile caselor/blocurilor şi copacii din jur, se află în contrast evident cu pădurea înverzită şi însufleţită de mulţimea de păsări măiestre şi fluturi multicolori, care se zbenguie printre arbori şi flori, o feerie pictată pe suprafaţa generoasă a unui zid cu lungimea de 20 şi înălţimea de cca. 3 metri.
Este zidului Terasei „Doi Brazi” (sau terasa lui Americanu’, cum îi spun clienţii lui Nicolae Bujorean, patronul locantei care arborează permanent tricolorul în vârful unui catarg), zid pe care artistul plastic sucevean Dan Cornel a realizat, cu câţiva ani în urmă, o frescă monumentală, o lucrare de pictură parietală care poate fi considerată ca fiind un reper de artă urbană.
O sinteză vizuală de anotimpuri
În orice anotimp ne-am afla, dar cu atât mai mult iarna, când monocromia zăpezii este violent proiectată pe fundalul dominat de un verde intens, pe strada de la capătul urbei se simte adierea mai multor anotimpuri.
Suprafaţa pictată de Dan Cornel este o sinteză vizuală de anotimpuri (nu o succesiune a acestora), o suprapunere de simboluri şi interpretări ale scurgerii timpului.
Având la bază relieful vălurit al Obcinilor Bucovinei, lucrarea (în care fiecare coroană de arbore este un adevărat univers survolat de fluturi şi păsări), se înfăţişează privirii aidoma unui covor tradiţional punctat pe alocuri de florile viu colorate ale verii, de frunzele ruginii al