Greg Konieczny (Franklin Templeton) întrevede un avans al PIB peste media din UE, bazat pe redresarea consumului şi a investiţiilor
Deşi starea de spirit în rândul publicului cu privire la economie este înă negativă, România ar putea obţine în 2013 o creştere a produsului intern brut care să depăşească media europeană, spune Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv, Templeton Emerging Markets Group şi Administrator de Fond al Fondului Proprietatea (FP). El apreciază perspectivele economice ale ţării drept încurajatoare, cu atât mai mlt cu cât o serie de indicatori macroeconomici precum datoria publică, deficitul bugetar şi deficitul de cont curent au fost ţinuţi sub control în ultimii ani.
Fundamentele solide se reflectă în prima de risc, pe piaţa CDS-urilor spread-ul României de 190 de puncte fiind mai bun decât al altor ţări (Portugalia - 383 puncte, Ungaria - 276 puncte, Spania - 251 puncte, Italia - 228 puncte. Comparativ cu aceste state România mai aver şi un alt avantaj competitiv, acela de a avea nivelurile de impozitare scăzute. "Luând în considerare aceste date, ne aşteptăm să vedem o schimbare pozitivă în evoluţia economică a ţării în următoarele 12 luni", a declarat Konieczny, potrivit unui comunicat sosit pe adresa redacţiei.
În ultimii doi ani economia a fost impulsionată în special de exporturi şi de producţia industrială, însă numai aceşti factori, care deja au frânat în 2012, nu pot susţine avansul PIB şi pentru anul în curs. Astfel, consumul intern şi investiţiile ar trebui să înlocuiască livrările externe şi industria ca motor al economiei.
La nivelul consumului s-a observat deja o redresare anul trecut faţă de nivelurile foarte scăzute din 2009-2010 care au urmat măsurilor de austeritate. Această revigorare ar urma să fie sprijinită, în continuare de creşterile salariale, inclusiv cele operate la nivelul sectorului pu