Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc la această oră în şedinţă comună pentru a discuta statutul deputaţilor şi senatorilor.
Proiectul a fost adoptat luni seară de comisia pentru statutul deputaţilor şi senatorilor şi conţine o serie de prevederi controversate.
Potrivit unei modificări la legea statutului parlamentarilor, aleşii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declaraţi incompatibili de ANI.
În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează, printre altele, "la data rămânerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea". Această prevedere a fost eliminată la propunerea fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu (PNL).
Astfel, în noua reglementare, senatorii şi deputaţii îşi pierd funcţia doar în urma unei hotărâri irevocabile şi definitive a instanţei de respingere a contestaţiei făcute de cel declarat incompatibil.
Practic, în situaţia de faţă, dacă senatorul sau deputatul declarat incompatibil nu contestă în instanţă decizia ANI, rămâne cu mandatul, deoarece instanţa nu poate admite deschiderea unei acţiuni în lipsa unei persoane care se consideră vătămată de o asemenea decizie.
Reformulările din comisie
Pe de altă parte, parlamentarii jurişti şi cei din comisia pentru statut au reformulat solicitarea de a primi probe din dosarele colegilor cărora trebuie să le aprobe arestarea. În varianta comisiei juridice, în cazul solicitărilor de reţinere, arestare sau percheziţie, solicitarea procurorilor trebuie să conţină „temeiurile de fapt şi de drept care atestă îndeplinirea cerinţelor legale pentru luarea măsurii reţinerii sau arestării, după caz, respectiv existenţa indiciilor temeinice care justifică necesitatea efectuării percheziţiei“.
Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statu