Programul de screening al cancerului de col uterin, lansat în vara anului trecut, este lipsit de finanţare la acest început de an, cele două centre din judeţ, de la Slatina şi Caracal, desfăşurând activitatea „pe datorie”, fără ca CJAS să poată preciza când vor veni banii.
Fierbere mare, vara trecută, pentru punerea la punct a reţelelor în vederea implementării unui nou program de sănătate - screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. La decizia de a se implementa acest program s-a ajuns în urma statisticilor sumbre care poziţionează România pe primul loc, cu 13,7 decese la 100.000 locuitori, locurile următoare fiind ocupate de Lituania şi Bulgaria. De neînţeles ar fi, în schimb, renunţarea la ce s-a construit deja, pentru că programul nu beneficiază, deocamdată, de finanţare pentru acest an, iar reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate nu pot preciza când se vor aloca noi fonduri.
Medicii de familie au fost cursaţi, o parte chiar şi în toamna 2012, între timp s-au înregistrat cele două centre din judeţ, din Slatina şi Caracal, iar primul centru care s-a apucat de lucru a fost cel din zona de sud a judeţului. Centrul Caracal a încheiat, pentru ultima parte a anului, şi contract de finanţare cu CJAS, pentru 1.000 de cazuri, fiind efectiv decontate 187, câte s-au finalizat. Banii rămaşi au fost retraşi la sfârşitul anului şi nu se pot realoca. Centrul Slatina, care a pornit activitatea mai târziu, are până acum aproape 50 de cazuri finalizate, însă un contract de finanţare încă nu s-a încheiat.
„Lucrăm din pasiune şi, da, fără bani, deocamdată”
Medicii implicaţi în activitatea de la Centrul Slatina, coordonat de medicul ginecolog Ion Eremia, au ambiţia să obţină cele mai bune rezultate. În reţea sunt cooptaţi deocamdată 80 de medici de familie, iar alţi aproape 40 au dosare depuse pentru înreg