În judeţul Timiş sunt 22.000 de fermieri şi 500.000 de hectare de teren agricol. Conform directorului Direcţiei Judeţene Agricole (DJA), Doru Petanec, patru sunt problemele urgente ce trebuie rezolvate, în 2013, în folosul agriculturii timişene.
Prima este creşterea numărului angajaţilor direcţiei şi înfiinţarea centrelor agricole locale, în scopul îmbunătăţirii comunicării şi a schimbului de informaţii cu fermierii. „DAJ Timiş are 27 de angajaţi, dar sunt foarte puţini, raportat la numărul fermierilor. În acest moment, este nevoie de înfiinţarea a 30-40 de centre locale în judeţ, cu cel puţin trei specialişti agricoli, la cele 89 de comune: un veterinar, un horticultor şi un inginer agronom”, a spus Petanec.
A doua problemă ce trebuie rezolvată este asocierea fermierilor. „E imperios necesară asocierea, pentru ca oamenii să îşi poată apăra interesele. Acum, nimeni nu te mai bagă în seamă dacă eşti singur. Ministerul Agriculturii chiar are programe de sprijin pentru fermierii organizaţi în asociaţii şi totul ar deveni mult mai uşor. Cum poate lupta cu succes pentru a-şi impune o idee un crescător de animale care are patru-cinci vaci sau un fermier cu trei-patru hectare?”, se întreabă Petanec.
A treia problemă care nu mai suportă amânare este înfiinţarea de depozite de cereale şi de legume. „Ministerul Agriculturii trebuie să se angajeze să pună bazele depozitelor mari pentru cereale şi pentru legume, în judeţele reprezentative, foarte necesare cultivatorilor mici şi medii. Un ţăran care produce două-trei remorci de grâu sau de porumb să aibă unde să îl păstreze, până când va reuşi să îl vândă la un preţ acceptabil, să îşi scoată cheltuiala. Producătorii de legume şi fructe care au mai rămas în Timiş nu mai fac cantităţi mari, fiindcă nu au unde să ţină producţia. Dacă ar fi câteva depozite ale statului, situaţia s-ar schimba şi i-ar stimula de pr