Începând din vara lui 2012, se joacă soarta justiţiei, USL continuând asaltul pentru controlul acesteia. Prima victimă se creionează a fi CSM, doi dintre criticii abuzurilor actualei puteri, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica, fiind la un pas de revocare.
Imediat după venirea la putere, USL şi Guvernul Ponta au început un asalt asupra Curţii Constituţionale (CCR), Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), încercând să le limiteze puterile fie prin ordonanţe de urgenţă, fie prin presiuni şi ameninţări directe. Evenimentele, considerate de Comisia de la Veneţia drept „problematice din punct de vedere constituţional şi al statului de drept“, au fost criticate de Comisia Europeană şi marile cancelarii şi au făcut obiectul listei în 11 puncte a lui Barroso, majoritatea condiţionalităţilor referindu-se la independenţa justiţiei. Guvernul Ponta, cu premierul în frunte, dădea semne că a înţeles mesajul, dar, imediat după alegerile din iarnă, campania împotriva justiţiei a fost reluată în trombă, cu diferenţa că, de data aceasta, metodele s-au sofisticat.
Una dintre instituţiile care au luat poziţie în vara trecută faţă de loviturile aplicate de USL statului de drept a fost CSM, apreciat pozitiv pentru prima oară în istoria lui de raportul Comisiei Europene. Sub conducerea judecătoarei Alina Ghica, preşedinte, şi a procuroarei Oana Hăineală, vicepreşedinte, CSM a reuşit să întrunească majoritatea pentru a atenţiona atât clasa politică să înceteze presiunile, ameninţările şi abuzurile la adresa justiţiei, cât şi pentru a sesiza Comisia Europeană. Luările de poziţie au fost dure şi au vizat nu doar acte ale guvernului, ci şi atacurile unor politicieni, nominalizaţi fără reţinere: Iliescu, Ponta, Antonescu, de exemplu, care au cerut socoteală Parchetului şi CSM pentru anchetel