Europenii au adoptat marţi, 22 ianuarie, la Bruxelles faimoasa taxă pe tranzacţiile financiare care se va aplica unui nucleu de 11 state membre. Această taxă, cunoscută în anii 90 sub numele rau famat de "taxa Tobin" ar putea avea darul de a reîntregi resursele proprii ale UE.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Decizia a fost luata de miniştrii europeni de finanţe printr-un vot de la care Marea Britanie, Suedia dar şi Malta, Luxembourg şi Cipru s-au abţinut. Un acord al Parlamentului European a fost deja obţinut în 12 decembrie 2012.
Taxa ar putea genera până la 20 de miliarde de euro pe an, însă estimările variază semnificativ.
Oficialii europeni anticipau că daca taxa ar fi fost impusă la nivelul UE ar fi adus încasări de 57 de miliarde de euro anual. Dar aplicata doar de 11 state, taxa ar putea genera intre 10 si 11 miliarde de euro anual, spun oficiali francezi.
Modalitatile de aplicare a acesteia ramân însă de definit.
Comisia Europeană îşi va detalia mai departe o propunere deja făcută în acest sens în urma cu peste un an când se prevedea taxarea tuturor tranzacţiilor între institutiile financiare. Taxarea s-ar ridica la 0.1% pentru tranzactiile clasice si la 0.01% pentru produsele derivate.
Ea se va aplica în 11 state reprezentînd două treimi din PIB UE.
Cine o aplică şi în ce scop ?
Daca ea ar intregi resursele proprii ale UE (formate azi exclusiv din taxele vamale si TVA) , taxa pe tranzacţiile financiare ar avea meritul de a da un nou start in negocierile privind bugetul UE pentru 2014-2020.
Discutiile dificile oprite in noiembrie 2012 vor fi reluate in 7 februarie când partizanii păstrării unui buget robust ar avea ca argument sporirea resurselor proprii UE prin aceasta taxa. Bugetul UE este format în proporţie de 99% din contributiile statelor membre la care se adaugă şi mi