Sindicatele din învăţământ au încheiat un acord cu actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, prin care s-a stabilit că meseriile de educator şi învăţător nu vor fi scoase din nomenclator aşa cum ar fi stabilit un ordin al fostului ministru, Ecaterina Andronescu. Tot prin acest acord încheiat luni, 21 ianuarie, se stabileşte că educatorii şi învăţătorii nu vor mai fi obligaţi să urmeze o facultate, fiind suficiente atestatele de echivalare.
Vicepreşedintele sindicatului din învăţământ, "Spiru Haret", Maria Rezi, a declarat că prin acest acord încheiat între minister şi sindicatele reprezentative din învăţământ s-a eliminat pericolul ca aproximativ 20.000 de educatori şi învăţători care nu aveau studii superioare să părăsească sistemul. Asta pentru că, dascăli care aveau zeci de ani de experienţă în spate şi ceilalţi care întrau în sistem, nu îşi permiteau din punct de vedere financiar să urmeze studii de licenţă.
Sindicalişţii speră ca ministrul Educaţiei să se ţină de promisiune şi să pună în practică acordul încheiat cu sindicatele din învăţământ.
Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a dat o ordonanta de urgenta prin care toti educatorii sunt obligati sa urmeze o facultate in profilul postului, in cel mult sase ani de la intrarea in vigoare a actului legislativ. Astfel, toţi educatorii, învăţătorii, maiştrii - instructori, antrenori deveneau profesori doar dacă avea studii superioare, fără să ia în calcul echivalarea competenţelor profesionale reglementată de legea educaţiei 1/2011.
"Cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor si care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul