Guvernul îi trimite la facultate pe toţi educatorii şi învăţătorii din România - în total, peste 22 de mii de cadre didactice. Meritul pentru această situaţie îi aparţine unei ordonanţe care îi transformă pe educatori şi învăţători în, atenţie, profesori pentru învăţământ primar şi pre-primar.
Zeci de mii de educatori şi învăţători sunt obligaţi să facă, în următorii şase ani, o facultate, dacă vor să mai rămână în învăţământ. Motivul? Printr-o ordonanţă dată pe ultima sută de metri de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, se introduce această obligativitate, în condiţiile în care, potrivit legii educaţiei adoptate în mandatul lui Daniel Funeriu, funcţiile menţionate trebuie să devină de profesor pentru învăţământul preşcolar şi primar.
În forma iniţială, legea prevedea că educatorii, institutorii, maiştrii-instructori şi antrenorii „care au dobândit formal, nonformal sau informal competenţe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc condiţia pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaştere şi echivalare elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.
În varianta Andronescu, legea prevede că: “educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar, pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă”.
Ecaterina Andronescu afirmă, însă, că ordonanţa a fost adoptată pentru că 40.000 de oameni din sistemul primar nu aveau bază legală pentru a fi salarizaţi