Parcul national Karijini, din Australia, este un loc de care putina lume stie si de care e posibil ca si mai putini se afle de acum inainte. Desi un loc mirific, acesta risca sa fie transformat total daca in zona se vor deschide mine, solul fiind extrem de bogat.
Situat in vestul Australiei, acesta include unele dintre cele mai vechi roci de pe Terra. Din pacate, aici pot fi gasite si pietre pretioase, bogatie ce ii poate aduce pierzania, conform Environmental Graffitti.
Intocmai ca un paradis veritabil, cascade cu apa clara precum cristalul se revarsa in bazine naturale, unde poti studia fiece roca de pe fund, fara macar a pasi in apa.
Cunoscut initial ca Parcul National Hamersley, locul a fost rebotezat in cinstea celor care stapanesc pamanturile, in mod traditional, respectiv triburile Banyjima, Kurrama, Yindjibarndi si Innawonga, care numesc regiunea Karijini.
Aflat in regiunea semi-arida Pilbara, Karijini National Park este cel de-al doilea ca marime din vestul Australiei, intinzandu-se pe o suprafata de peste 6.000 de km patrati. Pe langa munti cu creste maiestuoase, aici se afla si opt canioane impresionante (adancimi de peste 100 de metri). Se estimeaza ca peisajul de aici are o vechime de peste 2 miliarde de ani.
Rocile apartin perioadei precambriene, cand in atmosfera era mai putin oxigen decat in prezent, iar singurele forme de viata erau bacteriile. Oxizii de fier care intra in compozitia acestora sunt responsabili pentru nuanta rosiatica.
Cu asa un peisaj, nu e de mirare ca parcul este popular in randul exploratorilor. Nu este insa un pamant prietenos. Potrivit politiei locale, accidente au loc frecvent. In 2011, un explorator in varsta de 31 de ani a murit, iar fiul acestuia, de 7 ani, a fost grav ranit. Din octombrie 2010