Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET), înfiinţată în România în anul 2000 sub patronajul Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, în parteneriat cu Grupul de Acţiune Locală Asociaţia Transilvană Braşov Nord, a organizat, miercuri, seminarul „Experienţe în valorificarea patrimoniului cultural şi prezentarea programului Leader“, cu scopul de a aduce la cunoştinţă comunităţilor din judeţul Braşov rezultatele MET privind valorificarea patrimoniului şi rezultatele activităţii celor 12 ani de la înfiinţare.
Misiunea MET este aceea de a proteja şi valorifica patrimoniul cultural şi natural al Transilvaniei şi de a sprijini revitalizarea economică şi socială a satelor. Aria de acţiune a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust cuprinde 48 de sate şi şase oraşe din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş şi Covasna.
„Conceptul nostru este «Satul de sine stătător». La Viscri, de exemplu, după 12 ani, totul merge de la sine. Anul trecut am avut 12.000 de turişti din 23 de ţări care ne-au vizitat satul. Vin să ne viziteze pentru că ei nu mai au case tradiţionale, nu mai au mâncare tradiţională, nu se pot plimba cu căruţa sau de cele mai multe ori preferă să meargă pe jos să viziteze împrejurimile. Le plac foarte mult tradiţia şi monumentele de patrimoniu care s-au păstrat aşa de sute de ani. Vor să vadă animale, păsări cum cresc, cum sunt hrănite. Toate aceste lucruri ei nu le mai au. Nici eu nu m-am gândit în urmă cu 12 ani că se pot face atât de multe lucruri în comunităţile locale, cu oamenii satelor. Vrem ca localnicii să aibă iniţiativă şi vreau să vă spun că s-au făcut progrese foarte mari peste tot. Vrem să promovăm în fiecare sat ceea ce este autentic acolo, începând de la mâncare tradiţională până la reamenajarea clădirilor de patrimoniu, a locuinţelor şi a altor obiective“, a declarat vicepreşedintele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend.
În cei 12 ani de a