Micuţii vor fi acceptaţi în grădiniţe şi şcoli şi de acum încolo numai dacă vor fi imunizaţi. Curtea Constituţională a constatat că această condiţie nu contravine Legii Supreme
Magistraţii au fost sesizaţi de către avocatul parlamentar Anatolie Munteanu care consideră că o modificare la Legea sănătăţii publice, adoptată în 2009, contravine Constituţiei şi Legii Învăţământului. Este vorba de prevederea ce spune că un copil „poate face parte dintr-un colectiv educaţional în funcţie de imunizarea lui sistematică“. Cu alte cuvinte, micuţii care nu au fost vaccinaţi nu pot merge la şcoală, grădiniţă, tabără de odihnă sau în altă instituţie pentru copii. Ombudsmanul consideră că această normă este discriminatorie şi lezează demnitatea omului, valoare ocrotită de Constituţie.
PLÂNGERI DE LA PĂRINŢI
„La Centrul pentru Drepturile Omului au parvenit mai multe plângeri de la părinţii copiilor care nu au fost admişi în diferite trepte ale sistemului de învăţământ pentru că nu sunt vaccinaţi“, a scris avocatul parlamentar Anatolie Munteanu în sesizare trimisă la Curtea Constituţională. Potrivit avocatului parlamentar, petiţionarii sunt revoltaţi de faptul că sunt lipsiţi de dreptul de a decide singuri ce e mai bine pentru copiii lor.
„Printre motivele pentru care părinţii refuză imunizarea sunt nesiguranţa în privinţa calităţii vaccinurilor şi posibilele reacţii adverse, convingerile religioase şi filozofice şi obţinerea consimţământului pentru vaccinare prin condiţionări“, se mai arată în sesizare.
RISCĂM SĂ DECLANŞĂM EPIDEMII
Medicii sunt de altă părere şi insistă că vaccinarea obligatorie este necesară pentru a preveni epidemiile. Pentru a fi mai convingători, şefii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică au venit la şedinţa Curţii Constituţionale înarmaţi cu cifre. „În acest an, copiii au fost vaccinaţi în proporţie de 98%. Doar 2%, adic