Calcule peste calcule. Autoritățile cunosc deja impactul regenerabilelor în factura consumatorilor și spun că 2013 va fi un an „mai scump“ pentru buzunarul lor.
Vestea bună este că România se apropie de Europa și promovează energia verde, din toate sursele. Altfel, scumpirile vor veni în etape. „Oriunde există sprijin pentru energia regenerabilă, acest lucru se face prin prețuri mai mari la consumatori, fie că este vorba de certificate verzi, fie că este sistem feed-in-tariff. Diferența dintre cele două e că prețul certificatelor verzi variază în funcție de cerere și ofertă, adică prețul certificatelor verzi scade când sunt în exces, în timp ce feed-in-tariff este fix. Eu prefer sistemul certificatelor verzi, e mai market-oriented“, explică Otilia Nuțu, specialist în probleme energetice al Expert Forum.
Grosso modo, tariful reglementat pentru energia electrică a crescut cu 6% de la începutul acestui an, iar de la 1 iulie se mai pregătește o majorare de 2%, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Și asta nu e tot: la factura pentru consumatorul final se va mai adăuga o creștere de 8% reprezentând energia verde, ceea ce va însemna un plus de doi lei în fiecare lună. Acum, pentru fiecare MW care intră în sistemul naţional, un consumator plătește aproximativ şase euro.
Solarul, rol decisiv
Bineînțeles, în toată această ecuație a „scumpirilor“, cum le numesc unii analiști din domeniu, un rol important îl va avea energia solară, întrucât puterea instalată în panouri solarecare va crește de câteva ori, dacă ar fi să ne luăm după estimările companilor, în timp ce eolianul își va continua trendul ca și până acum. Ca o paranteză, estimările din piață arată că anul viitor ar putea fi construite parcuri solare de peste 100 MW, în timp ce pe eolian se estimează că se vor adăuga 1.350 MW în rețeaua națională, la