Pacienții trebuie să știe că, dacă vor să beneficieze de consultație la domiciliu, trebuie să solicite acest lucru în mod expres medicilor de familie.
Este vorba despre bolnavii care nu se pot deplasa și care, dacă au probleme medicale, nu mai trebuie să facă un drum la cabinetul medicului de familie. În schimb, medicul de familie poate oferi consultații la domiciliu, fără solicitare, copiilor cu vârste de până la un an.
De cele mai multe ori, cel puțin în mediul rural, munca medicilor se transformă într-o adevărată aventură, mai ales când trebuie să străbată kilometri întregi pentru a ajunge la pacienți care locuiesc în zone izolate de restul satelor. Mai mult, în lipsa unei solicitări din partea pacienților, prezența medicului la poarta sătenilor poate stârni chiar și nemulțumire.
“Există zone în care mergem kilometri întregi pe jos, unde nu se poate ajunge cu mașina, pentru a ajunge la casele izolate. Dacă nu există o problemă medicală pentru care să fim solicitați, atunci nu văd motivul muncii de teren. Noi vizităm periodic familiile care au copii cu vârste de până la un an, pentru a-i consulta. În rest, dacă mergem fără motiv la casele oamenilor, aceștia ne iau la întrebări. Unii chiar ne-au și refuzat, motivând că nu au făcut curat în casă și nu pot să ne primească“, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
Conform legislației în vigoare, programul zilnic de lucru al unui medic de familie este de cinci ore la cabinet și două ore muncă în teren.
Pacienții trebuie să știe că, dacă vor să beneficieze de consultație la domiciliu, trebuie să solicite acest lucru în mod expres medicilor de familie.
Este vorba despre bolnavii care nu se pot deplasa și care, dacă au probleme medicale, nu mai trebuie să facă un drum la cabinetul medicului de familie. Î