Premierul britanic pare că a cedat presiunilor euroscepticilor, inclusiv cei din propriul partid. David Cameron a promis că îi va întreba pe britanici, până în 2017, dacă mai vor sau nu să rămână în Uniunea Europeană. Există şi nişte amendamente, a explicat şeful cabinetului de la Londra, într-un discurs extrem de aşteptat pe tema unei noi relaţii a Regatului Unit cu Europa.
Premierul britanic a explicat că, dacă va fi reales în 2015, va organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. A promis că o va face în prima jumătate a viitoarei legislaturi, adică undeva între 2015 şi 2017. “Va fi un referendum pe o problemă clară: in-out”, a spus Cameron. Există însă şi condiţii. Prima este ca partidul conservator al lui Cameron să câştige şi viitoarele alegeri. Există aşadar în primul rând o raţiune electorală pentru aceste declaraţii. Apoi, Cameron a promis însă că va negocia până la scrutin o nouă relaţie cu Uniunea. Cu alte cuvinte, că dă o şansă Uniunii până să îi lase pe britanici să se pronunţe.
În ce ar consta noua relaţie
În discursul de astăzi, Cameron a explicat că vrea ca această relaţie să fie centrată pe piaţa unică. Apoi, a spus el, e necesar şi ca Uniunea să-şi rezolve problemele cu care se confruntă acum, în special statele din zona euro. “Dacă nu vom răspunde provocărilor, există pericolul ca Europa să eşueze şi britanicii să devieze apoi către părăsirea Uniunii”, explică premierul.
Apoi, Cameron a indicat clar că nu doreşte mai multă integrare şi că nu vrea să lase pe mâna birocraţilor de la Bruxelles chestiuni naţionale. “Parlamentele naţionale trebuie să rămână adevărata sursă de legitimitate democratică”, a fost fraza folosită de Cameron.
Premierul britanic explicase până acum că îşi doreşte repatrierea unor puteri dinspre Bruxelles către Londra şi aici se referea în special la politica