Instituţiile de presă din întreaga Uniune Europeană riscă să intre sub monitorizarea unor agenţii independente. Acestea ar avea puterea de a investiga plângeri, de a da amenzi şi chiar de a concedia jurnalişti dacă aceştia nu acţionează responsabil. Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului comandat de Comisia Europeană şi prezentat aseară. Dacă raportul va fi transpus în directivă, va exista un set de regulamente comune pentru toate cele 27 de state membre.
Comisia Europeană și-ar putea asuma rolul de „busolă morală” în ceea ce privește presa europeană.
Raportul şi recomandările au fost solicitate în urmă cu an de vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes. S-a întâmplat după scandalul ascultărilor ilegale făcute de tabloidul britanic News of The World. Din grupul de experţi care a întocmit raportul au făcut parte fosta preşedintă a Letoniei, dar şi un fost ministru german al Justiţiei.
„Este esenţial să fie introduse reguli noi pentru a ne asigura că jurnaliştii şi organizaţiile mass-media acţionează responsabil şi nu abuzează de puterea pe care o au”, se arată în raportul prezentat luni seara la Bruxelles şi citat de „Financial Times”.
Concluzia la nivel general: o presă liberă şi pluralistă este crucială pentru democraţia europeană. Totodată însă, există mai mulţi factori care pot restricţiona această libertate, precum influenţele politice şi presiunile comerciale, se arată în raport.
Grupul de experţi conduşi de fosta preşedintă a Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, acuză de asemenea „comportamentul nepotrivit al anumitor jurnalişti”, o referire la angajaţii tabloidului News of World al mogului Rupert Murdoch. Un asemenea comportament poate submina credibilitatea întregului sector, avertizează autorii raportului.
Responsabilitatea pentru păstrarea libertăţii şi pluralismului mass-media revine statelor membre,