Proiectul „Reabilitarea şi promovarea identităţii culturale şi istorice Piaţa Cetăţii – Turnul Ştefan” a determinat în a doua jumătate a anului trecut cercetări arheologice preventive în zona Turnului Ştefan. Investitori în acest proiect au fost Uniunea Europeană, Guvernul României şi Primăria Baia Mare, instituţia organizatoare a cercetării fiind Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Proiectul urmăreşte, pe de o parte, marcarea în plan a vechii Biserici Sf. Ştefan, iar pe de altă parte, reabilitarea spaţiului din jurul acesteia prin construirea a patru obiective: un punct de informare şi grup sanitar, două fântâni şi reamenajarea scării în centrul laturii estice a Pieţii Cetăţii. Ţinând cont de aceste obiective ale proiectului au fost deschise şi cercetate şase suprafeţe pentru stabilirea dimensiunilor Bisericii Sf. Ştefan pe axele est – vest, respectiv sud – nord şi pentru evidenţierea raportului dintre Turnul Ştefan şi Biserică.
Săpăturile arheologice au fost efectuate manual, doar pentru decopertarea suprafeţelor acoperite cu asfalt sau beton sau pentru mutarea pământului din vecinătatea suprafeţelor cercetate a fost folosit un excavator de mici dimensiuni. Toate complexele arheologice identificate au fost documentate, fotografiate şi desenate. Construcţiile de piatră sau lemn, fundaţiile, elevaţiile precum şi celelalte complexe identificate în interiorul celor trei biserici descoperite au fost trecute pe planul general cu ajutorul Staţiei Totale.
Cercetările arheologice au relevat doar în parte planimetria bisericii Sf. Ştefan (Sz. István), dimensiunile acesteia rezultate în urma săpăturilor faţă de planurile realizate în sec. XVIII (1770) sunt în bună parte diferite. Totodată au fost identificate o parte din fundaţiile şi elevaţia bisericii Sf. Martin (Sz. Márton), parte din fundaţia bi