*Au scăpare doar agricultorii care au maxim zece oi şi capre, până la trei vaci, şase porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine
Fermierii sunt următorii pe lista celor care vor trebui să strângă cureaua şi să plătească impozite, urmând ca doar agricultorii care produc strict pentru autoconsum să nu fie incluşi în categoriile impozabile.
Potrivit unui proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii Codului Fiscal vor fi incluse în sfera veniturilor impozabile şi veniturile din agricultură, silvicultură şi piscicultură, impunerea acestora urmând a se face în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16%.
Zona veniturilor impozabile va fi extinsă astfel şi la cele obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Agricultorii care au maxim zece oi şi capre, până la trei vaci, şase porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine nu vor plăti impozit. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim două hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi la 1,5 hectare, tutun, viţă de vie la un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale la jumătate de hectar.
Noile impozite, calculate după data de 1 februarie
În prezent, veniturile din activităţi agricole sunt impozitate cu 16% pentru venitul net anual determinat pe bază de norme de venit sau în sistem real ori cu 2% asupra venitului brut determinat pe baza valorii produselor livrate, prin reţinere la sursă, în cazul valorificării produselor agricole, în stare naturală, către