„Economiile din estul Europei au şanse mai bune de creştere decât cele din ţările dezvoltate, dacă vor şti să încurajeze antreprenorii, dar trebuie să evite capcana intervenţiei masive a statului în economie, în care a căzut vestul Europei“, a declarat, la Viena, Andreas Treichl, CEO Erste Group.
Ascensiunea politicilor socialiste şi intervenţia statelor în pieţe a devenit o problemă gravă în Europa Occidentală, crede Treichl. „Libera circulaţie a mărfurilor, capitalului şi muncii a fost un câştig uriaş adus de UE. Din păcate, tocmai aceste libertăţi sunt acum restricţionate prin măsuri protecţioniste“, spune şeful Erste Group. În opinia sa, şi protecţia socială oferită în UE a depăşit pragul dincolo de care oamenii evită să îşi asume riscuri antreprenoriale, preferând să rămână asistaţi de stat.
„Spiritul antreprenorial, iniţiativa privată se erodează în vestul Europei. Doar 3% din studenţii austrieci vor să devină antreprenori, în timp ce majoritatea speră să lucreze la stat“, spune Treichl. El recomandă ţărilor est-europene să nu cadă în capcana Vestului, omorând libera iniţiativă şi, în final, competitivitatea economiilor, prin exces de reglementare, bariere birocratice şi politici socialiste de asistenţă. „Europa oferă tot mai puţine oportunităţi, statele nu
creează respect pentru antreprenoriat, pe care cred că îl ajută prin subvenţii, şi vedem că tot mai mulţi întreprinzători îşi caută soluţii de creştere pe alte pieţe, în SUA, Canada sau Asia“, spune Treichl.
Succesul, căutat în afara Europei
Pentru trei antreprenori din centrul şi estul Europei, participanţi la dezbaterea din Viena, „visul american“ a dat mai multe şanse de extindere a afacerilor decât politicile economice din UE. Daniel Hastik, cofondator al start-up-ului ceh Futurelytics, s-a extins la nivel global prin soluţii de analiză a datelor ce permit firnelor