David Cameron a susţinut miercuri un discurs în care a anunţat organizarea unui referendum, la orizontul lui 2017, asupra menţinerii Marii Britanii în UE, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale acestui discurs mult aşteptat.
IZOLAŢIONISM
- Nu am vrut niciodată să rupem legăturile şi să ne retragem din lume: nu sunt un izolaţionist
- Vreau un acord mai bun pentru Mrea Britanie, dar nu numai. Vreau de asemenea un acord mai bun pentru Europa.
EXIT
- Ne confruntăm cu trei provocări, în prezent:
În primul rând, problemele zonei euro antrenează o schimbare fundamentală în Europa, Apoi există o criză de competitivitate a Europei, într-un moment în care alte naţiuni din lume emerg puternic. În fine, există o prăpastie între Uniunea Europeană şi cetăţenii săi, care s-a adâncit în mod considerabil în ultimii ani.
- Dacă nu răspundem acestor provocări, există pericolul ca Europa să eşueze şi ca britanicii să devieze către ieşire.
- Eu nu doresc ca acest lucru să se întâmple. Vreau ca Europa să fie un succes.
INSTITUŢII EUROPENE
- Oamenii sunt tot mai frustraţi de faptul că decizii adoptate tot mai departe de ei le afectează condiţiile de viaţă, din cauza austerităţii, sau ca impozitele lor să fie utilizate pentru a alimenta guverne din cealaltă parte a continentului.
- Începem să vedem acest lucru prin intermediul unor manifestaţii pe străzile Atenei, Madridului, Romei. Îl vedem în Parlamentele de la Berlin, Helsinki şi Haga. Şi, desigur, vedem această frustrare exprimându-se foarte puternic în Marea Britanie.
- Dezamăgirea actuală a opiniei publice (faţă de UE) se află la apogeu.
RENEGOCIERI
- În prezent, scopul principal, primordial, al Uniuni Europene este altul: nu mai este instaurarea păcii, ci asigurarea prosperităţii.
- Vreau ca aprofundarea pieţei unice să fie pr