Super-imunitatea parlamentarilor romani in fata justitiei este comentata de presa externa.
Parlamentarii romani au votat, marti, cu o majoritate covarsitoare, pentu intarirea imunitatii lor in fata justitiei, o decizie care ar putea deranja Comisia Europeana, exasperata deja de eforturile ezitante ale Romaniei in combaterea coruptiei la nivel inalt, scrie Reuters.
Politicienii din Legislativul de la Bucuresti au aprobat o lege care le reglementeaza activitatea, reducand sumele alocate pentru cazare si transport, insa ingreuneaza anchetele procurorilor asupra coruptiei si conflictului de interese.
Partenerii Romaniei din UE monitorizeaza indeapropae sistemul de justitie, iar anul trecut si-au exprimat deja ingrjorarea vizavi de statul de drept, atunci cand alianta de stanga de la guvernare, condusa de Victor Ponta, a incercat sa il demita pe presedintele Traian Basescu.
Totodata, Reuters aminteste de asemenea ca UE nu a permis Romaniei sa adere la spatiul Schengen.
Acum, explica jurnalistii, procurorii au nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a deschide anchete penale impotriva parlamentarilor. Inainte, comisiile juridice evaluau solicitarile si ofereau un aviz consultativ de aprobare sau respingere, dupa care urma votul obligatoriu din plen.
Dupa schimbarile aprobate, marti, prin vot, Parlamentul nu va mai vota in situatia in care comisiile vor respinge solicitarile procurorilor.
Solicitarile procurorilor, blocate in comisii
"Acest lucru inseamna ca solicitarile procurorilor care sunt respinse nu vor mai vedea niciodata lumina zilei", a explicat Laura Stefan, expert anticoruptie si reprezentant al Expert Forum (EFOR). "Acest proces va fi cel mai probabil blocat in comisii", a completat Laura Stefan.
O alta modificare aprobata de parlamentari slabeste puterile