O crestere a accizei la bere va avea un impact negativ asupra veniturilor colectate la bugetul de stat, spun oficialii Asociatiei Berarii Romaniei, ca raspuns la preconizata crestere de 10% a accizei pentru bere.
“Cresterea accizei la bere, fie doar si cu 10%, este o masura care nu isi va atinge scopul. Impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scazand ca urmare a contractiei pietei cauzata chiar de aceasta crestere de acciza. Mai mult, privind lucrurile in ansamblu, afectele negative vor fi fara indoiala resimtite si de principalul nostru furnizor de materii prime, sectorul agricol”, a declarat Constantin Bratu, director general Asociatia Berarii Romaniei.
“Este regretabil faptul ca a fi bun platnic, te pune in situatia de a te afla permanent pe lista celor vizati de cresteri fiscale. Credem cu tarie ca masurile fiscale trebuie sa se concentreze pe o stimulare a sectoarelor care au un rol de a genera valoare adaugata in economie – asa cum este cazul sectorului berii – pentru a duce la cresterea constanta a veniturilor la buget. Tocmai de aceea este nevoie de o abordare corecta din partea Guvernului, astfel incat berea sa nu fie discriminata fata de alte categorii de bauturi“, a adaugat Bratu.
Sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat in privinta accizei colectate in categoria bauturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele platite sunt acoperite de bere.
Prin masura anuntata, sectorul berii este si de aceasta data cel pe umerii caruia cade povara realizarii de venituri din accize din bauturi la bugetul de stat, alte categorii de bauturi nefiind afectate sau fiind chiar excluse de la plata accizei, se mentioneaza in pozitia asociatiei.
Taxele colectate pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri. Orice taxare suplimentara inseamna