Pusă pe masa preşedintelui Traian Băsescu la întâlnirea neoficială de luni seara de către lideriii USL, devansarea datei alegerilor prezidenţiale din noiembrie în mai-iunie 2014 stă exclusiv în mâna actualei majorităţi parlamentare. Concretizarea acestei mutări depinde numai de înţelegerile din interiorul USL, şeful statului neavând, cu o majoritate parlamentară de aproape 70%, decât varianta de a juca în public cu demisia pe masă condiţionând-o de renunţarea la mandat a tuturor celor 588 de parlamentari, scenariu complet nerealist. Numai în ipoteza demisiei sau a demiterii, mandatul preşedintelui s-ar putea încheia însă mai devreme. În orice alte condiţii, devansarea scrutinului ar duce doar la alegerea unui preşedinte ţinut pe tuşă şase luni.
Oficial, USL invocă economia la buget prin comasarea cu europarlamentarele şi campania electorală 2 în 1. În realitate, interesele partidelor ţin de poziţionarea candidaţilor în opţiunile electoratului şi de eliminarea concurenţei.
Trei scenarii sunt posibile astfel încât Crin Antonescu să intre în cursă cu şase luni mai devreme, evitând astfel o erodare politică.
► Primul - USL modifică articolul 5 din Legea pentru alegerea preşedintelui, dar se poate împiedica, punctual, de o cerere de reexaminare care stă în mâna lui Traian Băsescu sau de o decizie a Curţii Constituţionale sesizate de PDL sau de şeful statului înainte de promulgare.
► Al doilea - cu o majoritate confortabilă în parlament la care a anunţat şi UDMR că poate ralia, USL revizuieşte Constituţia, în care precizează explicit când se desfăşoară prezidenţialele. În această variantă, reuşita depinde în final doar de electorat.
► Al treilea şi cel mai puţin probabil - demisia preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri anticipate. Preşedintele a spus deja "pas" ideii de demisie, parând cu "oferta" de a renunţa la mandat n