Primăriile care au datorii vor fi obligate să majoreze taxele şi impozitele locale. Guvernul intenţionează să introducă în codul fiscal această prevedere. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, un sfert dintre primăriile din judeţ figurează cu datorii mai vechi de 90 de zile, însă numai una a decis să păstreze taxele şi impozite la nivelul anului trecut.
În prima şedinţă din acest an, Executivul a adopotat o ordonanţă de urgenţă care permite primăriilor să nu majoreze taxele şi impozitele locale. Acum, Guvernul pregăteşte o modificare a Codului Fiscal care aduce noi precizări. Astfel, de prevederile ordonanţei de urgenţă vor putea beneficia doar primăriile care nu înregistrează arierate. Restul vor fi obligate să indexeze taxele şi impozitele. În judeţul Cluj, din cele 81 de primării, aproape un sfert figurează cu arierate în bazele de date ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Valoarea totală a datoriilor este de aproape 7 milioane de lei. Majoritatea primăriilor cu arierate au majorat taxele şi impozitele locale.
"Majorarea realizată în baza hotărârii de guvern, fiind actualizarea la inflaţie, toate primăriile au fost obligate. După aceea un număr de şase primării, având în vedere prevederile OUG 1/2013, au procedat la diminuarea lor, şase primării: trei municipii şi trei comune", a declarat Mihai Costin, director DGFP Cluj.
Din cele şase administraţii locale, singura care înregistrează arierate conform Direcţiei de Finanţe este Primăria Turda. Ediul Tudor Ştefănie spune însă că primăria nu are nici o datorie.
"Nu ştiu la ce datorii s-a referit dânsul. De obicei mai sunt datorii din decembrie, lucrări din decembrie, sfârşitul lui noiembrie pentru anul care urmează. Din câte ştiu eu, la rectificarea bugetară care a fost aprobată n-avem astăzi datorii. O să vedem când vom avea o evaluare a bugetului pe 2012. În condiţi