Întrebarea se pune întrucât David Cameron şi-a împins colegii europeni spre o rezoluţie pe care nu şi-o doreau, aceea de a-i lăsa pe britanici în afara proiectului comunitar. La Bruxelles, diferite voci îl pun în gardă pe premierul britanic referitor la o Europă cu două viteze şi la o integrare europeana à la carte.
" Cameron se jocă cu focul", spunea miercuri liderul liberalilor europeni Guy Verhofstadt, făcînd referire la dorinţa britanicilor de a renegocia Tratatul European. "El nu ştie cum se vor derula aceste negocieri şi nici ce final vor avea ele ", deplîngea Verhofstadt într-un comunicat de presa emis imediat după discursul de la Londra.
Este un lucru cunoscut : europenii se feresc să deschida cutia Pandorei prin renegocieri ale unor texte născute cu mari eforturi şi după ani de târguială politică şi financiară. David Cameron s-a prevalat în discursul său de o vorbă aruncată de José Manuel Barroso , preşedintele Comisiei Europene, care credea şi el la un moment dat că pentru o nouă arhitectură financiară europeană completă, va trebui o modificare de Tratat.
De aici şi argumentaţia lui Cameron privind renegocierea, cu acea ocazie viitoare, a statutului Marii Britanii in UE.
Dar Guy Verhofstadt are dreptate : teoretic totul poate avansa corect, practic însă o renegociere este mereu riscantă şi nimeni nu-i poate cunoaşte acum rezultatul. Si daca Marea Britanie însăşi nu va fi mulţumită? Şi dacă toata lumea are de pierdut ? Iată întrebările pe care şi le pun astăzi oficialii europeni.
Pentru creştin-democratii europeni, atitudinea lui Cameron este "egoistă" si ea impinge Marea Britanie către o auto izolare. Liderul crestin democratilor europeni Joseph Daul punea punctul pe "i" :
"Europa nu înseamnă numai state naţionale. Nu vorbim doar despre o piață unică, o monedă unică sau despre un set de standarde comune. Europa est