Imediat dupa publicarea bugetului si a modificarilor pe care Guvernul le-a anuntat in sfera fiscalitatii, Wall-Street.ro a luat pulsul pietei. Economistii au dezbatut plusurile si minusurile bugetului, perspectivele politicii monetare, dar si cei mai "aratosi" indicatori macroeconomici ai momentului in cadrul Intalnirilor Wall-Street.ro.
Wall-Street.ro organizeaza constant intalniri cu cei mai importanti oameni din industrii-cheie, intr-un efort asumat de sprijinire a pietelor, de educare si crestere a transparentei.
Jurnalistii Wall-Street.ro au discutat cu Eugen Sinca, analist in cadrul BCR, Florentina Cozmanca, economist la RBS Bank Romania, Dan Armeanu, profesor universitar la ASE, Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania si Cristian Paun, profesor de economie. Cum am iesit din criza? Indicatorii macro care arata cel mai bine/cel mai rauDan Armeanu, profesor universitar: Cel mai bine aratam din punct de vedere al deficitului bugetar, mai ales daca tinem cont ca 2012 a fost un an electoral, in care zgomotul politic a fost extraordinar de puternic. Am avut 3 guverne, doua tipuri de alegeri si o suspendare a presedintelui.
Tinand cont ca istoric deficitul a crescut intotdeauna intr-un an electoral, a fost o performanta ca l-am mentinut in tinta stabilita. Insat trebuie sa avem in vedere si modul in care acest lucru s-a realizat: putem avea un deficit rau sau unul bun, in functie de ajustarile care s-au facut.
Pe de alta parte, as spune ca investitiile straine directe arata cel mai rau in raport cu perioadele anterioare. Aici sunt numeroase explicatii: am avut o crestere economica extensiva in care rolul capitalului a fost exacerbat (cu intrari de 16 mld. euro anual). Ulterior, aceste capitaluri au scazut foarte mult la 2-3 mld. euro. Cu ce sa mai creasca economia? Trebuie sa finantezi economia, sa pui ceva in loc. Pentru ca econo