Prevenţia şi reechilibrarea sistemului de sănătate sunt ţintele declarate ale ministrului sănătăţii, în noul său mandat. Acestea au făcut obiectul unui preambul la semnarea protocolului dintre MS şi asociaţiile de pacienţi. Mai multe detalii ne oferă Dan Dumitru Mihalache.
Ministerul Sănătăţii se angajează, prin vocea ministrului Eugen Nicolăescu, că va purta un dialog continuu cu pacienţii cronici, cu reprezentanţii acestora, pentru a asigura o legătură permanentă şi o susţinere reciprocă în direcţia dezvoltării culturii prevenţiei şi a diagnosticării precoce, a creşterii accesului pacienţilor la investigaţii şi tratamente, precum şi a identificării unor soluţii noi pentru majorarea sumelor alocate din PIB pentru sănătate. În acest sens, săptămâna trecută, în cadrul unei reuniuni la care a participat şi presa, a fost semnat primul protocol de colaborare dintre Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) şi proaspăt numitul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Cu această ocazie, ministrul a prezentat şi câteva direcţii – pe care le detaliem în cele ce urmează – ale mandatului 2013–2016, care au ca scop „aducerea sistemului sanitar românesc la o stare de normalitate“. Accentul va fi pus pe elaborarea unor programe de prevenţie „realiste“, care să producă efecte şi în viitor. „Eu cred că rostul Ministerului Sănătăţii este acela de a pune pacientul în centrul atenţiei şi de a elabora politici de sănătate publică pentru acesta“, afirma oficialul amintit.
Ce îşi doresc pacienţii
„Sperăm ca anul 2013 să fie momentul de cotitură, în care se va trece de la vorbe la fapte. (...) Vom fi de partea dsale (a ministrului, n.n.) ori de câte ori va lupta pentru drepturile noastre, dar nu vom ezita să-l criticăm dacă se va abate de la ceea ce a promis, dacă va proceda ca predecesorii săi, spunându-ne că totul este rezolvat în timp ce noi mur