Tot mai mulţi muncitori spanioli pleacă de la locul de muncă pentru a protesta faţă de reducerea salariilor şi faţă de planurile de privatizăre ale guvernului, măsuri adoptate în încercarea de a reduce deficitul public care ameninţa anul trecut să falimenteze ţara.
În acest tulburător val de greve şi demonstraţii sunt implicaţi angajaţi din toate categoriile sociale, de la judecători şi doctori, până la gunoieri şi şoferi de autobuz, cu toţii fiind nemulţumiţi de măsurile de austeritate adoptate de guvern de-a lungul celor patru ani de criză economică.
„Ceva fără precedent s-a întamplat în ţara noastră. Este ciudat să vezi judecători, procurori, avocaţi, doctori, asistente şi profesori în stradă“, a declarat un judecător de top din Madrid.
Demonstraţiile sunt la ordinea zilei în capitală şi în alte oraşe importante implicate în cele mai ample manifestări prin care Spania a trecut, de la tranziţia spre democraţie, în 1970, potrivit Reuters.
Nemulţumirile spaniolilor
„Guvernul a condus această ţară spre distrugere. Ne privează de toate beneficiile şi ne înlătură puterea de cumpărare“, a spus Francisco Garcia, un om de serviciu şi liderul Uniunii Generale a Spitalului Alicante de pe Coasta Mediteraneană.
Garcia şi colegii lui sunt în grevă de 17 zile şi protestează din cauză că nu au mai fost plătiţi de două luni.
În sudul oraşului Granada, muncitorii de la salubrizare sunt în grevă de două săptămâni, în semn de nemulţumire faţă de diminuarea orelor de muncă şi, implicit, a salariilor. Greva a încetat duminică, însă doar un sfert din gunoiul de pe străzi a fost ridicat.
„Este dezgustător. Sunt şobolani pe stradă si nici măcar nu poţi merge din cauza gunoaielor“, a afirmat Jorge, un angajat al unui bar din Granada.
Măsurile guvernului au fost adoptate pentru a strânge cele aproximativ 10 miliarde de euro din fonduri p