Mai multe guverne europene l-au criticat, miercuri, pe premierul britanic David Cameron, care a cerut schimbari majore in Uniunea Europeana si a promis britanicilor ca vor avea ocazia sa se pronunte intr-un referendum daca doresc sa ramana in UE, daca aceste schimbari nu au loc.
Desi inalti oficiali din guvernele francez si german au aratat ca doresc ca Marea Britanie sa ramana in UE, au respins cererile lui Cameron cu privire la o uniune mai relaxata care sprijina comertul si cresterea economica, insa intervine mai putin in chestiunile nationale, scrie Wall Street Journal.
Cameron a spus ca UE trebuie sa devina mai "flexibila, adaptabila si deschisa", intr-un discurs in care a insistat ca Marea Britanie va ramane in Uniune, insa numai daca va fi intocmit un nou tratat, care sa permita ca unele puteri legislative ale Bruxelles-ului sa revina guvernelor nationale.
Odata cunoscuta viitoarea forma a UE, si daca este reales in 2015, Cameron a promis britanicilor sa organzieze un referendum pe tema ramanerii in UE.
Aceasta promisiune a atras insa critici din partea altor lideri europeni, care sunt de parere ca Marea Britanie trebuie sa ramana in blocul european. Oficialii americani au sugerat ca Marea Britanie ar deveni mai putin relevanta pe plan global daca va iesi din UE.
Mai multi lideri europeni au aratat ca actiunile guvernului britanic sunt o incercare de a avansa interesele tarii, intr-un moment in care cele 17 state din zona euro lupta sa pastreze eurozona unita.
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a criticat cererile lui Cameron. "Avem nevoie de mai multa, nu mai putina integrare. O politica in care iti alegi doar ce-ti convine nu o sa functioneze", a aratat acesta.
Cancelarul german, Angela Merkel, a spus, la randul sau, ca tara sa doreste ca Marea Britanie sa ramana