Membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui sa isi aleaga, miercuri, vicepresedintele.
Este a treia oara cand CSM incearca sa se reuneasca, sedintele fiind insa amanate de fiecare data din lipsa de cvorum.
Pentru aceasta functie si-au depus candidaturile Alina Ghica si Cristian Danilet, magistrati aflati insa la un pas de revocare.
Curtile de Apel s-au pronuntat in majoritate pentru revocarea judecatoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii. Intrucat s-a indeplinit numarul minim de noua curti de apel cerut de lege pentru revocare, in termen de 15 zile, plenul CSM va trebui sa ia act de decizia judecatorilor din adunarile generale ale curtilor de apel care au votat-o in 2010 pe Alina Ghica sa-i reprezinte in forul superior al magistraturii.
Este o premiera ca un membru al CSM sa fie revocat.
Alina Ghica, fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, in prezent candidat la functia de vicepresedinte al CSM, declara recent ca nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevazute de lege pentru revocarea sa din functia de membru al CSM, precizand ca va respecta deciziile luate in adunarilor generale ale judecatorilor.
De asemenea, peste 89 de judecatorii, numarul minim necesar, s-au pronunat pentru revocarea lui Cristi Danilet din CSM.
Filmul scandalului de la CSM
Sedinta de pe 4 ianurie, in care CSM si-a ales noul presedinte - procurorul Oana Haineala -, a fost una extrem de tensionata. Primul scandal izbucnit a fost legat de numirea unui procuror in fruntea Consiliului. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat anularea alegerilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM.
Cererea ar fi fost respinsa insa prin vot, iar procurorul Haineala a fost reconfirmat in fruntea CSM.