Varianta finală de calcul a timbrului de mediu, care va înlocui actuala taxă auto, vine cu veşti îmbucurătoare doar pentru deţinătorii de maşini foarte vechi, mai exact de rable. De cealaltă parte, proprietarii maşinilor din clasele de poluare Euro 4 şi Euro 3 vor trebui să scoată în medie cu până la 10 la sută mai mulţi bani din buzunare decât în prezent pentru înmatriculare.
Calculul timbrului de mediu pentru autovehicule se va face în funcţie de actuala taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule. Doar că, faţă de actuala taxă, valoarea timbrului de mediu va mai mică pentru maşinile mai poluante, cu tehnologii mai învechite, şi vice-versa, adică mai mare pentru maşinile mai puţin poluante.
Astfel, suma de plată pentru înscrierea maşinilor în circulaţie va scădea cu 60 la sută pentru Euro 2, cu 80 la sută pentru Euro 1 şi cu 90 de procente pentru non-euro. În schimb, noua formulă de calcul pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 va conduce la o creştere în medie cu 10 la sută a sumei de plată.
Taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.
Timbrul de mediu va trebui achitat pentru maşinile înmatriculate înainte de anul 2007 la prima transcriere a dreptului de proprietate. Suma va trebui plătită de către cel care cumpără autovehicolul.
Spre exemplu, pentru o maşină Dacia Super Nova din 2001, cu o capacitate cilindrică de 1.457 cmc şi norma de poluare 2, pentru care nu s-a plătit taxa auto, cumpărătorul va trebui să plătească taxa de primă vânzare în valoare de 1.593 de euro. Dacă ar fi să achite timbrul de mediu, cumpărătorul va scoate din buzunare mai puţin cu 60 la sută, respectiv 684 de euro.
În schimb, pentru o maşină Volkswagen Golf de 1390 cmc, Euro 4, fabricată în intervalul 2001-2003, taxa va creşte de la 147 la 264 de euro. @N_