Escrocii au găsit o nouă metodă de a stoarce bani de la părinţii mai în vârstă, care au copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei. Păcăleala este foarte simplă. O persoană telefonează părinţilor, pe telefonul fix, şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat. Îi spune că fiul a avut un accident rutier şi are nevoie de bani să scape de implicaţiile juridice. În Braşov o bătrână a fost înşelată cu aproape 2.000 de euro, însă tranzacţia bancară a fost anulată, în ultima clipă, după ce a fost sesizată Poliţia. Dar cazuri similare au apărut şi în Bucureşti, Suceava, Bacău, Galaţi, Brăila, Prahova sau Constanţa.
Până acum, la nivel naţional, Poliţia Română are în lucru aproximativ 20-25 de dosare penale care vizează reţele de hoţi care folosesc metoda "Accidentul".
"Hoţii acţionează pe baza unor informaţii minime, date despre telefon, dacă persoanele respective au copii plecaţi din ţară sau care nu stau în casă cu ei. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, care au totuşi o brumă de bani. Hoţii se dau avocaţi şi cer ca banii să fie transferaţi de obicei prin Western Union", a explicat pentru gândul comisarul-şef Dan Mihail Păiş, de la Direcţia de Investigare a Fraudelor.
Metoda "Accidentul" se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani.
Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să a