Conform legislației în vigoare, cardul național de sănătate este obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2013. În practică, deși suntem în a doua jumătate a lunii ianuarie, românii nu au intrat încă în posesia documentului.
În luna decembrie a anului trecut, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate anunțau că, începând cu 1 ianuarie, românii vor putea intra în posesia cardului de sănătate. Eficiența actului fusese testată deja în cadrul unei etape-pilot desfășurate în județul Arad. Un număr de 320 de arădeni au primit carduri de sănătate, cu caracter provizoriu însă, fiind vorba de o etapă de testare.
După încheierea proiectului-pilot, ar fi trebuit să înceapă tipărirea documentelor oficiale, însă autoritățile anunță că mai urmează testări și pe bolnavii care fac dializă, dar și pe asigurații din alte trei județe. Termenul de punere în funcțiune a sistemului a fost devansat astfel până în 2014.
Medicii de familie refuză să fie secretarii populației
La sfârșitul anului trecut, CNAS informase că distribuirea cardurilor electronice de sănătate se va face pe măsura producerii lor, pe județe, în prima jumătate a anului. Documentele ar trebui să fie inscripționat cu datele persoanele ale pacienților și eliberat de către medicii de familie, însă aceștia au anunțat deja că vor boicota cardul, din mai multe motive.
„Suntem de acord să folosim cardul, dar nu să-l distribuim şi să-l inscripţionăm. Acest lucru necesită mult timp, în plus nu noi trebuie să validăm date de identificare. Nu suntem evidenţa populaţiei, suntem medici. În mod normal, timpul pentru o consultație este de 15 minute, ce să faci mai degrabă, să consulți sau să introduci date pe card?”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie. Aproape toți medicii de familie prescriu REȚETE ELECTRONICE. Cum se va schimba sistemul de sănăt