De la 1 februarie problemele pe care vreți să le rezolvați în instanță vor trebui să treacă mai întâi pe la un mediator autorizat. Acţiunile vor fi înregistrate la instanţe numai după ce reclamanții vor prezenta un document prin care să dovedească că au încercat rezolvarea cauzei prin procedura de mediere.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, instanţele vor respinge orice acţiune pentru care nu s-a îndeplinit procedura informării privind medierea, aplicând sancţiunea inadmisibilităţii. Procedura informării privind medierea a devenit obligatorie pentru părţi încă de anul trecut, din luna octombrie, dar neefectuarea acesteia nu limita accesul la actul de justiţie.
Doar în urma ședințelor de mediere, părțile vor decide dacă urmează să își rezolve conflictul pe care amiabilă sau dacă vor merge mai departe în instanță. Dacă aceștia vor alege medierea, vor încheia un contract prezentat notarului sau judecătorului pentru ca înţelegerea părţilor să devină executorie. În cazul în care părțile se decid pentru judecată, li se vor elibera actele cu care vor face dovada că a fost îndeplinită procedura de mediere.
De ce este de preferat medierea
Medierea are mai multe avantaje, care o fac preferabilă acţiunii în instanţă.
Nu este costisitoare şi în orice caz costurile sunt mai mici decât cele pe care presupune un proces (de exemplu nu se datorează taxe de timbru). În plus, există şi avantajul că taxa de timbru, plătită anterior pentru înregistrarea acţiunii în instanţă, se restituie dacă părţile ajung la un acord prin mediere înainte de a se prezenta în faţa judecătorilor. Mai mult, beneficiază de restituirea sumei plătite mediatorului cu titlu de onorariu:
a) persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei; în acest caz, sumele car