Un număr de 114 meşteri clujeni, păstrători ai vechii tradiţii a ţesutului la război, au primit, miercuri, la absolvirea unui curs de profil, diplome certificate de Autoritatea Naţională pentru Calificări, precum şi subvenţii individuale în valoare de 400 de lei, în cadrul unei ceremonii organizate la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de Fundaţia World Vision România, care derulează proiectul intitulat „Atelierul de meşteşuguri”.
Grupul format din cei 114 meşteri din localităţile Apahida, Mera, Cojocna, Moara de Pădure, Bonţida, Dezmir, Sănduleşti, Băişoara, Fizeşu Gherlii, Copăceni, Liteni şi Stana a urmat cursuri de ţesătorie în cadrul acestui proiect finanţat din fonduri structurale europene, ce urmăreşte calificarea, dezvoltarea şi susţinerea profesională a persoanelor din mediul rural care doresc să îşi câştige existenţa din practicarea vechilor profesiuni tradiţionale.
Claudia Tokacs de la Biroul de Comunicare al Fundaţiei World Vision România a declarat că „Atelierul de meşteşuguri” este un program integrat şi creează premisele diversificării economiei locale şi deschiderii unor activităţi generatoare de profit.
„De obicei, oamenii urmează un curs de formare profesională, dar perspectivele practicării meseriei rămân incerte, la fel şi sprijinul de care pot beneficia. De data aceasta, lucrurile stau cu totul altfel. Programul derulat de World Vision România, Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale Dezmir şi Ascendo SRL, cu sprijinul financiar al Fondului Social European, are un pachet complet pentru participanţii la cursuri, fiind conceput în trei etape. În prima, cursanţii s-au calificat în ţesătorie manuală şi artizanat textil. Etapa a doua este dedicată însuşirii deprinderilor antreprenoriale, pentru ca participanţii să aibă posibilitatea să-şi dezvolta o afacere proprie sau să o continue pe cea începută deja”, a explicat Claudi