Guvernul este singurul în măsură să decidă dacă din fondul asigurărilor sociale de sănătate finanţează şi spitalele private, sunt de părere experţii FMI, aflaţi în aceste zile la Bucureşti.
În timpul unei discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei producătorilor internaţionali de medicamente, subiectul nu a fost atacat direct, dar delegaţia FMI susţine că important e ca în sistemul de sănătate, cheltuielile să fie ţinute sub control.
În acest timp, patronatul din spitalele private susţine că propunerile ministerului sănătăţii sunt discriminatorii, producând panică şi haos în sistemul sanitar.
Experţii FMI spun că numai executivul poate decide dacă o parte din banii colectaţi la Fondul Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate merge pentru finanţarea spitalele private. În această chestiune, legea face referire la finanţarea serviciilor de sănătate, şi nu a vreunei unităţi sanitare, fie ea publică sau privată, spune Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Palmed - Spitale Private. Mai mult chiar, sumele pe care le-au primit până acum spitalele private reprezintă un procent aproape nesemnificativ din total, susţine Cristian Hotoboc. Într-o declaraţie la RFI, preşedintele patronatului Palmed - spitale private spune că tăierea acestor bani nu ar reprezenta o mare economie pentru sistemul public de sănătate, care are multe probleme ce ar trebui rezolvate de urgenţă.
Preşedintele Patronatului Palmed - Spitale Private, Cristian Hotoboc mai spune că măsurile pe care intenţionează să le propună Ministerul Sănătăţii sunt discriminatorii, întrucât împart oamenii şi drepturile lor după venituri, în cetăţeni de categoria întâi şi de categoria a doua. "Prin faptul că aduc o gravă încălcare a dreptului constituţional, pe care orice cetăţean român în calitatea sa de pacient îl are la libera alegere şi informare cu privire la orice servicii medicale, de