Centrele de permanență au devenit afaceri profitabile pentru medicii de familie. Deși acestea au fost înființate pentru reducerea prezentărilor la unitățile de primiri urgențe și a solicitărilor la ambulanță, nu se cunoaște nicio schimbare. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a cheltuit anul trecut peste 2,3 milioane de lei pentru aceste centre.
În județul Gorj funcționează 18 centre de permanență, dintre care 3 sunt numai în municipiul Târgu-Jiu. Medicii care lucrează aici primesc câte 12 lei pe oră, iar asistenții 8 lei, fie că au sau nu pacienți. În acest context, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a cheltuit peste 2.300.0000 de lei cu centrele de permanență , fără a ști câți bolnavi au fost tratați de medicii care lucrează aici. „În 2012 cele 18 centre de permanență au mâncat două milioane 313 mii de lei. Noi suntem cu plățile la zi și suma respectivă am avut-o prevăzută în buget. Nu știm ce au făcut medicii pentru că ei nu sunt plătiți la numărul de pacienți, ci la oră”, a spus un oficial CJAS Gorj.
Solicitările la ambulanță nu au scăzut
Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj susține că aceste centre de permanență nu-și au utilitate în contextul în care solicitările la ambulanță nu au scăzut, iar oamenii nu știu de existența lor. „Cele mai multe solicitări de la centrele de permanență le avem în legătură cu transferul la spitalul din Târgu-Jiu. Tind să cred că populația orașului nu cunoaște că și în Târgu-Jiu există aceste centre care au adresabilitate 24 de ore din 24. Noi avem la fel de multe solicitări. Oamenii ne cheamă și pentru afecțiuni simple pe care le pot rezolva în centrele de permanență, dar nu știu bolnavii că există”, a declarat Dan Vâlceanu, manager SJA Gorj.
Medicii primesc 12 lei pe oră
Monica Radu coordonează un centru de permanență din municipiul Târgu-Jiu și susține că zilnic 20 de persoane se