Coface estimează pentru acest an o creştere economică de maxim 1%, într-un scenariu de bază, proiecţie mai puţin optimistă decât cele ale Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale, şi menţine ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală, informează Mediafax.
"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, în condiţiile în care se va observa o accelerare a intrărilor de fonduri europene şi o contribuţie mai puternicã decât cea estimată a producţiei
Pentru anul trecut Coface estimează un avans al PIB de maxim 0,5%.
Compania anticipează pentru acest an un deficit comercial în creştere cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decât dinamica exporturilor.
"Gradul ridicat de concentrare al investiţiilor străine dinspre zona euro şi sursele de finanţare ale deficitului de cont curent ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea echilibrării balanţei de plăţi", avertizează Coface.
În ceea ce priveşte politica monetară, Coface notează că inflaţia anuală are o evoluţie fluctuantă sub influenţa unor factori care nu pot fi controlaţi prin politica monetară. Inflaţia anuală la sfârşitul lunii noiembrie 2012 a scăzut la 4,6%, iar la sfârşitul anului a fost de 4,95%.
Având în vedere evoluţia principalilor indicatori macroeconomici Coface a menţinut ratingul României la nivelul "B", printre cele mai scăzute din Europa Centrală şi de Est, alături de cel din Croaţia şi Ungaria. Un rating inferior a fost atribuit Ciprului, respectiv "C".
"Calificativul de risc de ţară (ianuarie 2013) B - clasă de risc care indică un mediu economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac", se arată într-un comunicat al Coface.
Guvernul a revizuit în scădere, în urma discuţiilor cu FMI, prognoza privind Produsul Intern Brut şi