Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, înaintea şedinţei de miercuri a Plenului CSM, după ce au fost revocați de drept de către instanțele pe care le reprezentau.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost convocat miercuri, la ora 14.00, pe ordinea de zi figurând și alegerea vicepreşedintelui CSM.
Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM.
Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise, miercuri, de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM. Pentru revocarea lui era nevoie doar de votul a 89 de judecătorii, numărul fiind astfel depășit.
În ce o privește pe Alina Ghica, reprezentanta Curților de Apel în CSM, până acum au votat pentru revocarea ei 13 Curți de Apel. Potrivit legii, ca să fie revocată era necesar votul a 9 Curți.
UPDATE S-a cerut din nou demisia lui Hăineală
În ședința de miercuri, unii membri CSM au solicitat suspendarea procedurii de alegere a vicepreşedintelui Consiliului, dar a fost respinsă. Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut și ca Oana Schmidt Hăineală să îşi dea demisia de onoare din funcţia de preşedinte al CSM.
În replică, Hăineală a spus că nu există noţiunea de demisie de onoare.
Judecătorii Horaţius Dumbravă şi Bogdan Gabor au pus în discuţia membrilor CSM o excepţie potrivit căreia o decizie care produce efecte intrând în circuitul civil poate fi revocată de organul administrativ.
Judecătorul Dumbravă a indic