Ziua de 24 Ianuarie ar trebui să fie un moment însemnat pentru focşăneni, cu atât mai mult cu cât oraşul nostru, cunoscut drept ”Oraşul Unirii”, a avut un rol important în desăvârşirea Unirii Principatelor Române din anul 1859. Hotarul dintre Moldova şi Muntenia, reprezentat de râul Milcov, trecea chiar prin Piaţa Unirii de astăzi, iar borna de hotar se păstrează încă şi în zilele noastre în centrul oraşului. Unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza a reprezentat un prim pas către realizarea idealului românilor de acum un secol şi jumătate: Marea Unire.
Anul acesta se împlinesc 154 de ani de la Mica Unire a lui Al. I. Cuza. Pentru a afla ce ştiu focşănenii despre acest eveniment am mers chiar în Piaţa Unirii şi am întrebat câţiva cetăţeni de toate vârstele dacă ştiu ce se sărbătoreşte pe 24 ianuarie sau dacă au auzit de domnitorul Cuza sau de ţăranul vrâncean Moş Ion Roată. Dacă focşănenii cu păr cărunt mai cunosc ceva istorie şi şi-au amintit de Unire, unii recitând chiar şi câteva versuri din poezia ”Hora Unirii” de Vasile Alecsandri, mai toţi tinerii şi elevii chestionaţi nu au auzit de un asemenea eveniment în istoria României, iar numele de Cuza le-a trecut uşor pe la urechi. Mulţi au avut un lapsus în faţa camerei de filmat şi nu au ştiut nici măcar ce domnitor a înfăptuit Unirea.
Moş Ion Roată a fost ”un om” sau ”un şmecher”, după cum ne-a spus, în lipsă de idei, un tânăr. Câţiva elevi, ieşiţi de la ore probabil, nu aveau idee ce se întîmplă pe 24 ianuarie, în timp ce unul, mai curajos, a spus că la această dată se sărbătoresc Rusaliile, apoi a revenit, spunând că sunt Floriile.
Unii au confundat 24 ianuarie cu Ziua Naţională. Anul în care a avut loc Unirea Principatelor Române a fost cel mai greu lucru de aflat de la interlocutorii noştri de pe stradă.
„Pe 24 ianua