Angajaţii ISU care vor lucra pe Punctul de Comandă Mobil au fost instruiţi, miercuri. Autospeciala a fost primită de unitatea din Slatina în urma proiectului „Managementul situaţiilor de urgenţă provocate de evenimente hidro-meteo periculoase şi de calitate a mediului”, finanţat prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.
Pompierilor specializaţi în domeniul CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) le-au fost prezentate, de doi specialişti din cadrul firmei care s-a ocupat de achiziţia Punctului Mobil de Comandă, echipamentele ultramoderne din dotarea autospecialei, cu care aceştia pot detecta prezenţa şi amploarea radiaţiilor nucleare sau radiologice, dintr-un mediu contaminat. Instruirea s-a desfăşurat miercuri, la sediul ISU din Slatina.
Maiorul Adrian Tănase, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Olt, a explicat că funcţiile autospecialei îi vor ajuta pe salvatori să gestioneze mai bine o situaţie de urgenţă de amploare, decizia fiind mutată la locul intervenţiei.
„Punctul de comandă mobil are o utilitate foarte mare pentru instituţia noastră deoarece, în situaţii de urgenţă deosebite, îl putem folosi de la locul intervenţiei pentru coordonare intervenţiei, pentru luarea deciziilor. Are în dotare mai multe funcţiuni, printre care comunicaţii de date, comunicaţii de voce. De asemenea, punctul are o parte de cercetare radiologică şi nucleară. În acest sens se face instruirea cu personalul care va utiliza aceste accesorii. Va exista un şef al punctului de comandă, un compartiment al punctului de comandă în care se lucrează în ture, unul sau doi ofiţeri sau subofiţeri, un compartiment de comunicaţii organizat tot în ture, unde vor activa doi ofiţeri, şi conducătorul autospecialei”, a declarat el.
Vechile echipamente datau din anii ’70
Echipamentele achiziţionate în