Aproape o sută de poliţişti vrânceni, toţi subofiţeri, au fost cercetaţi de procurori în 2012. Doi dintre aceştia au fost trimişi în judecată. Cercetările au fost declanaşate ca urmare a unor petiţii primite de la cetăţeni. Oamenii au fost nemulţumiţi de modul în care au fost efectuate cercetări în anumite cazuri, au reclamat abuzuri în serviciu sau comportamente necorespunzătoare ori s-au plâns de soluţionarea în mod nesatisfăcător a unor plângeri. De asemenea, au fost reclamate, mai rar ce-i drept, şi fapte de violenţă săvârşite de poliţişti.
În raportul de bilanţ al IPJ Vrancea se arată că în cursul anului trecut, ofiţerii Compartimentului Control Intern au soluţionat 264 de petiţii şi sesizări, formulate împotriva unor cadre ale IPJ Vrancea. Comisarul şef Ionel Popescu a precizat că în funcţie de conţinutul petiţiilor, 73 dintre acestea au fost înaintate unităţilor de parchet, alte patru au fost trimise ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Vrancea, iar una dintre seizări a ajuns la DNA.
Prezent la şedinţa de bilanţ, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a precizat că 93 de poliţişti au fost cercetaţi anul trecut, doi dintre ei fiind trimişi în judecată. Prim-procurorul Ion Lefter a spus că astfel de situaţii nu trebuie să se întâmple, deoarece poliţiştii, procurorii şi judecătorii trebuie să fie exemple pentru comunitate. „În anul 2012 au fost cercetaţi 93 de poliţişti, până la gradul de subinspector, pentru că atâta avem noi competenţă. Din păcate, doi dintre cei cercetaţi au fost trimişi în judecată. Este bine să ne revizuim atitudinea. Trebuie să se ştie foarte clar că poliţistul, procurorul, magistratul trebuie să fie un exemplu pentru oricine. Dacă te urci băut la volan ca şi poliţist, procuror sau magistrat, acest lucru are un dublu impact”, a explicat prim-procurorul Ion Lefter. Unul dintre cei doi poliţişti vrâ