*În lipsa cardului european de sănătate, adeverinţa provizorie te poate face bun de plată în spitalele din UE
Buzoieni, luaţi-vă mai mulţi bani în portofel dacă plecaţi în străinătate. Cardurile europene de sănătate care ar fi trebuit să ne faciliteze accesul la tratament de urgenţă în spitalele din Uniunea Europeană, atunci când suntem plecaţi în concediu sau în interes de servicu, nu mai sunt tipărite în România de patru luni, din lipsă de fonduri.
În schimb, solicitanţilor le sunt înmânate certificate provizorii. Mai exact, o foaie de hârtie în limba română care, se pare, nu este recunoscută în niciun spital din cele 31 de ţări care acceptă cardul european de sănătate. Mai mulţi asiguraţi ar fi întâmpinat probleme în spitale din străinătate în momentul în care au solicitat asistenţă medicală în baza acelor hârtii, însă responsabilii din Sănătate spun că ele au aceeaşi valoare ca şi Cardul European de Sănătate. Potrivit directorului de contractare al Casei de Asigurări de Sănătate Buzău, juristul Simona Anghel, certificatul provizoriu eliberat de Casă are valoare juridică şi poate fi utilizat în Uniunea Europeană.
CJAS Buzău eliberează astfel de documente din luna septembrie a anului trecut, de când s-au terminat fondurile pentru emiterea cardului european de sănătate sub formă de cartelă plastifiată. Procedeul va fi reluat abia când se va stabili câţi bani vor fi alocaţi pentru aşa ceva din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Cei care au plătit din buzunar din culpa statului ar putea fi despăgubiţi, conform legii. Din 2008 şi până în 2011, în România s-au emis 744.000 de carduri de sănătate. Fiecare este valabil şase luni şi acoperă urgenţele în spitalele publice din Uniunea Europeană dar şi din Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.
*În lipsa cardului european de sănătate, adeverinţa provizorie te poate face