Salariul minim brut pe economie va fi majorat în acest an în două etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungând astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei. Decizia a fost luată de Guvernul USL în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internaţional, iar această creştere a fost aprobată ieri, în cadrul şedinţei de Guvern, când a fost adoptat proiectul bugetului naţional pentru 2013.
De creşterea salariului minim vor beneficia peste 55.000 de angajaţi vrânceni, cât erau înregistraţi la data de 31 decembrie 2012, care au contracte active, cu salariul minim pe economie. În această statistică nu sunt incluşi funcţionarii publici, ci doar personalul contractual.
Sindicaliştii din Vrancea consideră binevenită măsura creşterii salariului minim, dar aceştia vor ca valoarea să ajungă la 1.000 de lei. „Salariul minim pe economie trebuia mărit de mult. Considerăm că salariul minim ar trebui să ajungă la 1.000 lei. Sunt creşteri peste creşteri, la gaze, energie, gigacalorie, impozite. Pentru angajaţi, creşterea salariului minim este un plus, cât de mic, pentru cheltuielile zilnice. Oricât este binevenit. Pe angajatori nu îi afectează atât de mult, pentru că mulţi angajatori practică munca la negru. Chiar dacă îl ţine cu salariul minim pe economie, de 600 de lei, niciun salariat nu stă pe acest salariu, tot îi mai dă din mână 100-200 de lei. Asta înseamnă că suntem un popor de necalificaţi? Cred că această creştere a salariului minim ar scoate la suprafaţă şi o parte din economia subterană, pentru că angajatorii vor da de la 600 lei, 1.000 lei în mod real”, a spus Emil Răvoiu, liderul sindicatului Cartel Alfa, filiala Vrancea.
Numărul mare al vrâncenilor plătiţi cu salariul minim pe economie explică un fenomen social complex: aşa numita „muncă la gri”. Angajatorii preferă să încheie un contract de muncă în care este trecut salariul minim, pen